Prohlášení v reakci na oznámení řečníky, že neurčitě odkládá přenos článků obžaloby do Senátu za soudní proces

Kongresman Tom McClintock

Kongresman Tom McClintock dnes vydal následující prohlášení v reakci na oznámení mluvčího, že na neurčito zdržuje předávání článků obžaloby Senátu k soudu:

Mluvčí sněmovny nemá žádnou nadřazenou autoritu ani nad ní nezávislou. Předávání úředních aktů sněmovny je přísně ministerskou funkcí tohoto úřadu.

Pokud může mluvčí odmítnout vysílat akty Sněmovny z rozmaru, vytvoří zcela protiústavní právo veta nad jakýmkoli opatřením, které Sněmovna přijme.

Je ironií, že se jedná jak o zneužití jejích pravomocí, tak o maření jednání Kongresu, přesně o tom, co články obžaloby falešně účtují prezidentovi.

McClintock je zástupcem 4. kalifornského okrsku a je členem republikánské strany. Slouží od 6. ledna 2009. McClintock je další na znovuzvolení v roce 2022 a slouží do 3. ledna 2023.

McClintock patří mezi republikánské zákonodárce, kteří tím, že požadovali zbavení celých států v prezidentských volbách v roce 2020, podnítili teroristický útok na Capitol 6. ledna 2021, jehož cílem bylo zabránit rozhodnutí příštího prezidenta Spojených států. Krátce po volbách v roce 2020 se McClintock připojil k případu před Nejvyšším soudem, v němž požadoval, aby všechny hlasy pro prezidenta v Gruzii, Michiganu, Pensylvánii a Wisconsinu – státech, které demokraté těsně vyhráli – byly zlevněny, přičemž tvrdil, že někteří voliči tam postupovali nastavena nesprávnými státními úředníky. Případ zesílil lži a konspirační teorie, které podporovaly pohyb, který vedl k útoku na Kapitol. Nejvyšší soud případ zamítl. Po zamítnutí několika případů před Nejvyšším soudem jeden zákonodárce požadoval násilí.